Vargfritt Orsa – om jägarna får välja

Publicerad

I Orsa påbörjade idag jägarna en namninsamling till stöd för att göra Orsa till en vargfri kommun.

Ett förslag om det finns redan från Sverigedemokraterna, men jägarna vill nu skapa ytterligare opinionstryck inför kommunstyrelsens möte på måndag.

På fredagseftermiddagen satte Jägarförbundets Orsaavdelning igång namninsamlingen som nu ska pågå hela veckoslutet. Och det var inte svårt att få folk att skriva, på bara några minuter blev den första listan fulltecknad.

Men frågan är om namninsamlingen verkligen kan leda till nånting konkret. Kommunens arbetsutskott har redan rekommenderat kommunstyrelsen att säga nej. Frågan ska sedan gå även genom fullmäktige.

Nordanstigs kommun i Hälsingland utropade sig för tre år sen till vargfri zon, men fick bakslag i förvaltningsdomstolen som upphävde beslutet. Kommuner har helt enkelt inte den typen av självstyre utan måste foga sig i den nationellt beslutade rovdjurspolitiken.

Från Svenska Rovdjursföreningen ser man namninsamlingen som ett slag i luften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.