Varghona krossades av skoter

Uppdaterad
Publicerad

Idag, onsdag, börjar rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot de två män från södra Hälsingland, som misstänks ha slagit ihjäl en vargtik för drygt två år sedan.

Enligt förundersökningen har de båda männen spårat upp en flock vargar som tillhör Sjösvedenreviret på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland. Flocken som befann sig vid sjön Fansen, skrämdes på flykt av männen, men en av vargarna, en ung tik, sprang ut på isen. Där jagades hon med en skoter och gång på gång ska hon ha ramlat omkull då skotern träffade henne. Obduktionen visade att vargtiken slagits ihjäl med någon form av träpåk eller pinne. Skallen var svårt skadad med kraftiga blödningar, vilket troligtvis orsakat vargen stort lidande.

Privatperson bakom anmälan

Det var en privatperson som anmälde händelsen till polisen efter att ha hittat vargspår och blod i snön. Dagen efter hittade polisen den döda vargen gömd i snön en bit därifrån. Namnet på den ene av de misstänkta började cirkulera i jaktkretsar och denne, en 51-åring, pekades ut av en i Jägarförbundet för att vara inblandad i dödandet av vargen. Han var sedan tidigare känd inom jägarkåren för att jaga med tvivelaktiga metoder.

GD

Telefonkontakt med kumpan

En telemast visade att 51-åringen hade uppehållit sig vid den aktuella plats och tidpunkt som vargen hade dödats på. Han hade haft en intensiv telefonkontakt med en 41-åring som också befann sig vid samma område och som är den andra mannen som är åtalad. Polisen fann urin på brottsplatsen som kunde bindas till 51-åringen. Enligt åtalet ska 41-åringen vara den som kört skotern medan 51-åringen har åkt skidor.

Nekar till brott

Båda männen nekar till att ha något med vargens dödande att göra. 51-åringen sa först att han inte minns vad han gjorde den aktuella dagen. Han hävdade att han och 41-åringen inte kände varandra utan var bekanta genom gemensamma vänner. Han har inte kunnat ge någon rimlig förklaring till varför telemasten vid Fansen visade att han och 41-åringen ringt varandra, vid inte mindre än 24 tillfällen, under helgen när vargen dödades.

Vid nästa förhör medgav han att han varit nära sjön den aktuella helgen och spårat men inte dödat varg. Vid slutförhören i slutet av januari får han veta att DNA i urin som hittats nära brottplatsen matchar honom.

Han medger då att han varit ute på sjön, men inte när vargen slogs ihjäl. Han får veta att både skidspåret och skoterspåret som leder till urinet sedan går till den plats där vargen slogs ihjäl. Hans förklaring är att spåren från den väg han egentligen tog från platsen måste ha blåst igen. Han förnekar bestämt att han skulle ha varit i kontakt med den andre misstänkte på sjön.

Minns ingenting

41-åringen kan inte minnas att han varit på sjön Fansen under den aktuella tiden. När han konfronteras med att hårstrån från en varg eller hund hittats på hans skoter uppger två alternativa förklaringar. Antingen har hårstråna fastnat när han kört förbi en älg som slagits av varg eller så har hårstråna fastnat när skotern varit utlånad. Han säger att han inte är vän till den misstänkte 51-åringen, bara att de jagar ihop ibland. Han tvivlar på polisens uppgifter om att de haft telefonkontakt vid cirka 80 tillfällen under förra vintern. Han uppger att 51-åringen var intresserad av att köpa en skoter av honom och att det kan ha varit anledningen till att de haft kontakt.

Tredje man lagade skotern

En man hemmahörande i västra Gästrikland är också misstänkt för skyddande av brottsling. Han ska ha lagat och förvarat skotern som skadades när vargen dödades.

De två män som är åtalade för grovt jaktbrott riskerar uppemot fyra års fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet