Fyra till åtta vargar ska skjutas i Dalarna i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det blir koncentrerad licensjakt på varg i Dalarna i vinter. Mellan fyra och åtta vargar kommer att skjutas.

Jakten planeras starta den 9:e januari berättar landshövding Maria Norrfalk, som är ordförande för delegationen vars ledamöter kommer från olika håll och intressen.

Jakten kommer dock att begränsas till ett eller två revir. Detta enligt länets viltförvaltningsdelegation som antagit en ny förvaltningsplan för rovdjuren. I första hand ligger fokus på en vargfamilj i Idreområdet som är ett problem för renarna och samerna. Man tror att det handlar om tre vargar där, vilket i så fall innebär att det sannolikt blir jakt i yttligare ett revir, troligtvis i mellersta Dalarna. Beslut i frågan väntas om några veckor, men än så länge har det på många håll saknats spårsnö, vilket behövs för att säkert veta hur många vargar det finns i de olika reviren.

Varg i Dalarna

Problemvargar ska bort först

– Vi kan spara dom revir vi har genetiskt värdefulla vargar och så kan vi ta bort de revir där vi vet vi har vargar som orsakar skador. Så vi kan värna de värdefullaste och ta bort de sämsta, säger Maria Norrfalk.

Hon tror inte att det blir någon lodjursjakt i Dalarna i vinter, men är inte helt säker då Naturvårdsverkets siffror för miniminivåer ännu inte kommit.

– Och när det gäller järv är jakt inte aktuell, säger Maria Norrfalk.

I viltförvaltningsdelegationens plan finns det plats för  mellan 70 och 90 vargar i Dalarna och mellan 250 till 290 björnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Dalarna

Mer i ämnet