Foto: SVT

Myndighet och minister oense om vargstam

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket vill öka antalet vargar i landet till från dagens drygt 250 till 380. Medan miljöminister Lena Ek (C) vill minska vargstammen till 180 djur.

Det bör finnas 380 vargar i Sverige för att vargstammen långsiktigt ska bevaras. Naturvårdsverket presenterade på fredagen nya uppgifterna om vargstammen efter att ha studerat underlag från forskare.

– Att ta fram ett värde för hur många vargar som behövs i Sverige är ett komplext arbete. Det beror på många olika faktorer som graden av inavel, vargstammens utbredning, invandring av nya vargar och hur vi lyckas med åtgärder för genetisk förstärkning, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket  anser att det krävs 380 vargar för att få en livskraftig vargstam. Det finns i dag omkring 250 vargar i Sverige och drygt hälften av dem finns i Dalarnas och Gävleborgs län.

Flera delar i förvaltningsplanen för varg påverkas av storleken på vargstammen och när vargstammen kan anses vara långsiktigt livskraftig med gynnsam bevarandestatus. Till exempel så är detta en förutsättning för att permanent återgå till en sådan licensjakt som bedrevs 2010 och 2011, skriver Naturvårdsverket.

Jägarna vill minska stammen

– Helt oacceptablet. Vi vill inte ha en större vargstam. Dalarna har redan i dag högsta rovdjurstrycket och är i stort sett täckt av vargrevir, säger Thomas Björklund, ordförande Jägareförbundet Dalarna.

Miljöminister Lena Ek har dock redan bestämt sig, berättar hon för TT. Hon kommer att rekommendera den lägre siffran, en stam på 180 vargar.

– Den ligger ganska nära det riksdagsbeslut vi har i dag, på 210 vargar, säger Ek.

Hon säger sig vara medveten om att detta kommer att kräva hårt arbete, med ständig genetisk förstärkning av stammen.

– Det kommer att betyda utsättning av valpar, och ytterligare förstärkningar, säger hon.

Hennes beslut innebär också att regeringen lägger sig relativt nära det tak Jägareförbundet vill ha för vargstammen, 150 vargar. Hur detta ska gå ihop med nya taket på 180 djur är osäkert, men måste rimligen betyda att den nuvarande stammen måste skjutas ned.

– Det här tar några år att förverkliga, säger Ek.

Naturskyddsföreningen kritisk

– En vargstam på 180 djur, det verkar stolligt. Det är en för liten stam, det har ju forskare också kommit fram till. Vi måste ha en vargstam som är hållbar av egen kraft, säger Margareta Wikström, Naturskyddsföreningen Dalarna.

Hon är kritisk till miljöministerns besked att vargstammen ska minskas till 180 djur.

– Det verkar vara en eftergift till jägarnas krav. De gånger det är problem med en skilda vargar finns ju skyddsjakt att tillgå.

– Det är mycket glädjande att vi med forskargrund kan sätta ner foten vad gäller vargförvaltnigen. Det innebär att vi nu har den sista pusselbiten som gör att vi kan presentera underlag till EU-kommiissionen. Nu bör EU-kommisionen lägga ärendet åt sidan och Sverige kan inom kort bestämma över den egna vargpopulationen, säger Bengt-Anders Johansson (M), vice ordförande för riksdagens Miljö- och jordbruksutskott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.