Foto: TT Nyhetsbyrån

Vi köper mer – och sparar mindre

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget visar index att svenska folket är i färd med att dra på sig spenderbyxorna.

Hushållens optimism fortsätter att öka samtidigt som viljan att spara sjunker dramatiskt, enligt Skandias så kallade plånboksindex.

– Konsumenterna agerar draglok i ekonomin just nu. Jobbskatteavdraget, låga boräntor, positiv arbetsmarknad, allt detta resulterar i att folk har mer pengar, säger Jeanette Hauff, ekonom på Skandia.

De senaste två åren har svenskarna mestadels befunnit sig i vad Skandia kallar investerarläge, det vill säga varit optimistiska om sin egen ekonomi men samtidigt benägna att lägga undan pengar för framtiden.

I höstas sjönk optimismen för att återhämta sig mot slutet av året. Nu fortsätter optimismen att öka samtidigt som sparviljan sjunker.

Nu lutar det åt att hushållen hamnar i vad Skandia kallar njuta-läget, det vill säga ett privatekonomiskt klimat där optimistiska hushåll blir allt mer benägna att konsumera.

Optimismen ökar främst i de yngre åldersgrupperna samt i mellanstora städer och på landsbygden. Storstadsborna är dock fortfarande den mest optimistiska gruppen.

Pensionärerna är och förblir den mest pessimistiska gruppen.

– Jag tror att bromsen i pensionssystemet har betytt mycket för den känslan.

Fakta

Om undersökningen

Skandias så kallande plånboksindex tas fram i samarbete med TNS Sifo och bygger på återkommande frågor om hur svenskarna ser på sin privatekonomi det kommande året och vad de tänker lägga mer pengar på respektive dra ner på. 1 000 webintervjuer görs varje månad och datainsamlingen har gjorts sedan januari 2008.

Utifrån svaren kategoriseras de svenska hushållen som varande i ett njuta-, trösta-, investera- eller trygga-lägen.

Källa: Skandia (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.