Vargen i Saxdalen får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Falun sa i dag ja till skyddsjakt på en varg i Saxdalen. Däremot avslog man två ansökningar från Insjön om skyddjakt på varg.

Länsstyrelsen i Dalarna beviljade idag skyddsjakt på en varg som en längre tid rört sig i trakterna kring Saxdalen väster om Ludvika.

– Vi anser att skyddsjakt är den lämpligaste lösningen på de problem som uppstått i och omkring Saxdalen. Vi har fått rapporter om oskyggt beteende under en längre tid, och i flera närliggande samhällen. Skyddsjakt skulle kunna ha en stor skrämseleffekt på eventuellt kvarvarande vargar. Vi har därför valt att bevilja jakt på en varg i området, säger Fredrik Dalerum på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen behandlade idag ytterligare två ansökningar om skyddsjakt på varg söder om Insjön. Båda de ansökningarna avslogs.

Den ena gällde en varg som rivit fem får intill ett bostadshus i Helgbo och den andra ansökan gällde vargar som uppträtt närgånget i en by intill.

– Vi har stor förståelse för den oro som de vargar skapat som uppehållit sig nära ett bostadshus. De rapporter vi har fått in tyder dock inte på ett tillräckligt tydligt upprepat beteende för att vi ska kunna bevilja skyddsjakt, säger Fredrik Dalerum.

– När det gäller fårangreppen är det Länsstyrelsens bedömning att möjligheten till förebyggande åtgärder inte har uttömts helt.

Idag fick Länsstyrelsen in ytterligare en ansökan om skyddsjakt på varg.

Ansökan gäller alfa-paret i Tansen-reviret som förra veckan ska ha rivit åtta får i Saxhyttan.

Enligt ansökan fanns fåren i en inhängnad som hade godkänt rovdjursstängsel.

Den som lämnat in ansökan vill att ärendet behandlas skyndsamt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.