Villapriserna ökar kraftigt i Dalarna

Publicerad

Det är en tydlig uppgång för villapåriserna i Dalarna dåde det senaste året och det senaste kvartalet.

Priserna ökade med 7 % i mars månad jämfört med samma månad i fjol, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Och ökningen verkar ha varit särskilt stor det snaste kvartalet – då handlar det om ökade priser med 8 %. Det är bland de största prisökningarna bland länen i hela landet.

Nedbrutet på kommunnivå är dock antalet sålda objekt för få för att statistiken ska bli tillförlitlig, om man bortser från Borlänge och Falun, som båda noterar en ökning, dock under länssnittet.

Även när det gäller bostadsrätter så är ökningen stor – 7 % på ett år. Priserna på bostadsrätter har dock ökat mer i hela landet än villor, så Dalarna hamnar på riksgenomsnittet i det avseendet.  Bostadsrätterna i Falun har blivit 8 % dyrare under året. I Borlänge handlar det dock om en marginell minskning. För övriga dalakommuner är dock antalet såda objekt för få för att några siffror ska redovisas.

Under det senaste året såldes 277 fritidshus i länet. Priserna på fritidshus ökade med 5 % på ett år – för landet som helhet redovisas en ökning på 2 %.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.