Viltolyckorna minskar

Uppdaterad
Publicerad

Viltolyckorna minskade i Dalarnas och Gävleborgs län första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Trenden var densamma över hela landet utom i Västra Götalands län. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort av inrapporterade olyckor till Nationella Viltolycksrådet.

I Dalarnas län skedde första halvåret 2013 1.038 viltolyckor, jämfört med 963 första halvåret 2014 (under hela 2013 var siffran 2.342).

I Gävleborgs län skedde 662 viltolyckor första halvåret 2013. Första halvåret 2014 hade antalet minskat till 432 (under hela 2013 var siffran 1.345).

Minskningen i Dalarna var alltså mindre än i Gävleborg. Det varierar mycket även i landets andra län. Minskningen var markant i bl.a. Skåne och Jönköpings län medan det var mer marginella skillnader i Stockholms län och Dalarna. Enligt Lars-Erik Nilsson på Nationella Viltolycksrådet är det svårt att sia om upp- och nedgångarna över tid, men han menar att föryngringarna av viltet och jakttrycket spelar in.

Den överlägset största andelen viltolyckor sker med rådjur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.