Vindkraft ska utveckla Lingbo

Uppdaterad
Publicerad

När Fallåsbergets vindpark nu firar ett år delade ägarna ut en speciell bygdepeng som ska användas till att utveckla byn.

Ockelbo är den kommun i landet där det produceras mest el från vindkraft, det visar en sammanställning från Svensk Vindenergi.

Och när Fallåsbergets vindpark utanför Lingbo nu firar ettårsjubileum uppvaktar ägarna byföreningen med en check på drygt 80.000 kronor, pengar som ska användas till att utveckla byn.

Även om just Fallåsbergets vindkraftpark inte hörs till Lingbo, låter det från ett annat vindkraftverk, en bit bort på Vackerdalsberget och en av de boende liknar det ljudet vid ett reaplan.

– Det är i alla fall bättre än kärnkraft, säger en annan.

Bygdepengen, på drygt 80.000 kronor kommer att betalas ut årligen de närmaste 20-25 åren och privatpersoner, såväl som föreningar och företag kan ansöka om bidrag till sådant som gynnar byns utveckling.

– Ett förslag är att satsa på livsmedelsbutiken i byn, så att vi får ha vår handlare kvar, säger Inger Kalmering, ordförande i Lingbo byförening.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.