Foto: TT

Vintertid dåligt för barns hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan lördag och söndag är det dags att vrida tillbaka klockan. Men att leka med timmarna på det här sättet kan vara skadligt för folkhälsan. Framför allt drabbas barnen av vintertiden, anser forskare.

Forskarna, verksamma vid London School of Hygiene & Tropical, har analyserat data på hur 23 000 barn i åldrarna fem till 16 år rör sig beroende på vilken årstid det är. Barnen som bar accelerometrar, kom från nio olika länder, dock inte Sverige.

Rör sig mindre

Det visar sig att barn rör sig i snitt 15-20 procent mer under sommarhalvåret, jämfört med vintern.

Men studien visar att även omställningen från sommar- till vintertid påverkar hur barn rör sig. För 439 av barnen fanns nämligen uppgifter direkt före och efter det att tiden flyttades fram på våren. Barnen blev genast mer aktiva.

Sommartid bör permanentas

Skillnaden var inte stor, men forskarna hävdar ändå att sommartiden bör permanentas. Enligt deras beräkningar skulle barns rörlighet öka från 33 till 35 fysiskt aktiva minuter per dag.

– Det låter kanske inte mycket, men det är inte trivialt i förhållande till den totala aktivitetsnivån. Den här studien är det hittills starkaste beviset för att dagsljuset har betydelse för barns aktivitet under sen eftermiddag och tidig kväll, säger Anna Goodman, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.