Visumproblem kan stoppa Somalialaget

Uppdaterad
Publicerad

Det somaliska bandylandslagets väg från Borlänge till VM i Irkutsk har gett eko över hela idrottsvärlden. Men det kan bli problem för det saknas ännu visum till Ryssland.

Att söka visum till Ryssland är ingen enkel procedur om man är en vanlig turist. Men att dessutom göra det i egenskap av nyanländ flykting från Somalia gör inte saken lättare.

Somaliska bandylaget i Borlänge

– Det är inte helt löst än, erkänner projektledaren Patrik Andersson.

– Det har varit ett heltidsjobb de senaste två månaderna för en konsult. Vi började med detta i maj månad, men allt är ganska komplicerat.

Deras bandysatsning – med Pelle Fosshaug som förbundskapten – har redan lockat tv-bolag från bland annat England, Frankrike och Holland.

– Klart jag är lite nervös, jag försöker mest hålla skenet uppe. Men vi har gjort allt vi kunnat, och jag vet faktiskt inte vad vi skulle kunna ha gjort annorlunda. Men vad som händer med all filminspelning om vi inte kommer iväg vågar jag inte ens tänka på, säger han.

Det somaliska landslaget åker till Ryssland den 25 januari och möter Japan, Ukraina och Tyskland den 27-29:e.

Om de får ut sina visum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska bandylaget i Borlänge

Mer i ämnet