VM-artister får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Kulturnyheterna och SVT Gävledala i fredags uppmärksammade att artister som uppträdde under medaljutdelningen på VM inte skulle få betalt, ändrar sig nu VM-organisationen.

Det nya beskedet kom under torsdagskvällen.

– Uppenbarligen tycker många i kulturkretsar att så här gör man inte, och vi har lyssnat på den kritiken och bestämt att ge artisterna ersättning, säger evenemangschef Rony Forsberg, till SVT Gävledala.

Dalarna – VM i Falun

– Vi hade från början inte planerat någon artistunderhållning i samband med medaljceremonierna. Dock väcktes idén om att även ha musikunderhållning för att skapa en bra och positiv stämning. Eftersom vi inte hade någon budget för musikunderhållningen tog vi, i samråd med artisterna, ett beslut om att ge artisterna möjlighet att spela inför VM-publiken utan ersättning. Vi har nu tagit till oss av den kritik vi har fått för detta och kommer att ersätta artisterna genom att göra omprioriteringar, säger Rony Forsberg, evenemangschef Falun2015, i ett pressmeddelande.

En stor scen kommer att byggas upp på Stora Torget i Falun i samband med skid-VM, och där ska medaljerna delas ut.

Har tänkt om

Efter debatt om att det är fel att inte ge de uppträdande artisterna ekonomisk ersättning, har VM-organisationen nu tagit beslut om att ersätta artisterna.

Per Staffas, som är bokningsansvarig för Falun2015, instämmer i att VM-organisationen nu har tänkt om.

– Vi trodde att vi gjorde något bra när vi erbjöd band från Dalarna att spela på scenen inför prisceremonierna. Det gjordes i samförstånd med banden. Varken vi, eller banden, hade kunnat föreställa oss att detta skulle förorsaka någon debatt. Vi har nu tänkt om i frågan och ger ekonomisk ersättning till banden, säger Per Staffas i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – VM i Falun

Mer i ämnet