Ebba Börjesson har själv gått i skolan i byggnaden som brann ner. Foto: SVT

11-åriga Ebbas ilska över asylbränderna

Publicerad

Branden i det blivande flyktingboende i Vallda utanför Kungsbacka i helgen har väckt starka reaktioner. En som reagerat är 11-åriga Ebba Börjesson som själv gått i skolan i byggnaden. Hon visste inte vad hon skulle göra av sin ilska, så hon skrev ett mejl till SVT, och nu hoppas hon att fler ska våga ta avstånd från den senaste tidens bränder.

Det luktar fortfarande brandrök flera dagar efter att Furulidskolan i Vallda brunnit ned. Vid branden förstördes halva byggnaden. Ebba Börjesson pekar mot den delen av byggnaden som klarat sig något bättre undan branden och förklara att det var där hon själv gick i skolan för några år sedan. När hon i helgen fick höra talas om att det brann i byggnaden som var planerat att bli asylboende, med plats för 100 boende, blev hon upprörd.

– Jag var så arg så jag visste inte vad jag skulle göra med mig själv, berättar Ebba Börjesson, 11 år.

Bränder på asylboenden

Ett sätt att hantera ilskan var ett skriva ett brev till SVT. I mejlet som hon skickade till Lilla Aktuellt redaktionen efterlyser hon ett reportage om de senaste tidens bränder i asylboenden. Hon skriver bland annat att: ”Jag har själv gått i den som brann i halva min skolgång och tycker det är viktigt att ta upp.”

”Bara för att förstöra”

När SVT Nyheter träffar henne på plats vid den nedbrunna Furulidskolan i Vallda utanför Kungsbacka berättar hon varför hon skrev brevet:

– Jag ville att alla skulle veta att det inte är okej att folk gör så här bara för att förstöra.

Hon tycker det är viktigt att stå upp och ta avstånd från de senaste tidens händelser med nedbrunna asylboenden.

– Varför vill någon göra så här? De har gått genom halva Europa för att komma hit för att få ett bättre liv och det räcker ju att vända på det. Tänk om vi skulle fly dit i stället. Det är liksom samma sak, säger Ebba Börjesson.

Du är inte rädd för att sticka ut hakan?

– Jo, lite, man blir ju rädd för vad andra ska tycka. Om det är någon som kommer att hata mig för att jag gör det här, eller är det någon som kommer tycka att det är bra gjort, förklarar Ebba Börjesson.

Det finns tecken på att skolbranden i Vallda i lördags var anlagd. Men polisen har ännu inte gripit någon misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet