En man i 90-årsåldern misstänks ha tänt eld på sin fru. Foto: SVT/Polisen

Satte eld på frun – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre mannen misstänks ha hällt lacknafta över sin frus ansikte och sedan tänt på. Nu åtalas han för försök till mord och mordbrand.

Den 15 maj larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en brand i Hylte. När de kom till platsen möttes de av en svårt brännskadad äldre kvinna. Kvinnans make, en 87-årig man, greps direkt misstänkt för att ha startat branden. Redan i samtal till SOS Alarm ska den drabbade kvinnan ha berättat vad som var på gång.

”Han sätter eld på hela huset här”, sa hon till operatören enligt en utskrift från SOS Alarm som finns med i polisens förundersökning.

Misstänkt mordbrand i Hylte

Kvinnan ska enligt förundersökningen ha berättat för ambulanspersonalen att hennes man hällt lacknafta över kudden i hennes säng och över hennes ansikte och överkropp- sedan ska han ha tänt på.

– Kvinnan har berättat att han har tänt på henne helt enkelt med en brännbar vätska. Och hennes kläder och en kudde har börjat brinna, har åklagaren Klas Lundgren tidigare sagt till SVT Nyheter Halland.

”Fått brännskador”

Efter att ha tänt eld på frun, ska mannen enligt åtalet försökt hindra henne från att ta sig ut ur huset. Mannen anser sig dock vara oskyldig.

– Jag är inte alls säker på en fällande dom. Bland annat därför att kvinnan inte tydligt har redogjort för vad som hände, säger mannens försvarsadvokat Anders Roy.  

”Rå och hänsynslös”

Branden släcktes av en person som bodde i närheten av paret men kvinnan ådrog sig livshotande brännskador på huvud, överkropp och armar. Dessutom tvingades hon till långvarig nedsövning för vård.

Den äldre mannen åtalades på torsdagen och misstänks för försök till mord och mordbrand. I åtalet skrivs bland annat att ”Gärningen har varit synnerligen rå och hänsynslös och orsakat synnerligt lidande och bestående kroppsskador.”

Enligt åklagaren har kvinnan lämnat universitetssjukhuset i Linköping och befinner sig nu i Halland. Men på grund av sitt hälsotillstånd kommer hon troligtvis inte kunna höras under rättegången.

– Jag har aldrig varit inblandad i ett så här allvarligt brott med så här gamla människor. Sedan har jag ingen statistik på det, säger Klas Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordbrand i Hylte

Mer i ämnet