Ahmed Suleman träffar SVTs reporter Anders Hagström utanför Halmstad arena. Foto: SVT

Akut lokalbrist för Halmstad moské

Uppdaterad
Publicerad

Kanske så många som 1500-2000 muslimer hade samlats för att fira högtiden Eid al fitr som ordnades av Halmstads moské. Och församlingen hyr in sig på arenan på grund av platsbrist.

– Det här är som vår julafton, mest är det Halmstadbor som kommer hit i dag, men även gäster från annat håll, säger Ahmed Suleman, Imam Halmstad moské.

Församlingen har planer på ett moskébygge och har dialog med Halmstad kommun om en tomt för att kunna förverkliga det. Men det kommer att ta tid. Hittills i sommar har man hyrt in sig i Örjansskolans idrottshall, det är oklart hur det blir när terminen startar.

– Det har varit en en jättebra högtid, men hela tiden tänker vi på hur det ska gå med vår lokal. Det är inte roligt att behöva säga nej till människor som vill komma för att be.

”Inte säkerhetsmässigt okej”

Den befintliga moskén i Halmstad är inte tillräckligt stor för att ta emot alla som vill besöka den. För några år sedan räckte lokalen och Ahmed Suleman uppskattar att det då kom ca 150 besökare regelbundet. Men i dag kommer över 500 och det fungerar inte. Det är nyanlända från Syren, Afghanistan och Somalia bland annat som söker sig till moskén.

– Det är inte säkerhetsmässigt okej med brandregler och nödutgångar i vår befintliga lokal, vi vet inte hur det här ska lösa sig på kort sikt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.