Hemgården i Eldsberga är ett av äldreboendena i Halmstad som kommer läggas ner om politikerna i ledningsutskottet får sin vilje igenom. Foto: SVT

Äldreboende läggs ner i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads ledande politiker vill lägga ner flera äldreboende. Samtidigt öppnas det för en ny typ av boende i Eldsberga och Getinge.

Hemvårdsnämnden har redan föreslagit att sex äldreboende ska läggas ner i Halmstad. Det handlar främst om boende utanför centrala Halmstad. Däribland Hemgården i Eldsberga som SVT Nyheter Halland berättat om tidigare i veckan.

Satsar på nytt och trygghetsboende

På fredagen sammanträdde kommunens tyngsta politiker i kommunstyrelsens ledningsutskott och de gick på samma linje som hemvårdsnämnden och föreslår att kommunen ska säga upp hyresavtalen med Almgården, Hemgården, Bäckagård, Patrikshill,  sedan tidigare finns beslut om att lägga ner Soldalen och Vidablick.

– Vi genomför nu en välbehövlig kvalitetsökning av platserna i många äldreboenden, säger kommunstyrelsen ordförande Carl-Fredrik Graf (M) i ett pressmeddelande.

Skälen till nedläggningen handlar bland annat om att flera av boendena inte klarar dagens krav på boende- och arbetsmiljö. Samtidigt byggs också nya boende vilket gör att kommunen kommer ha ett överskott av platser på boenden. Däremot kan det bli aktuellt med en ny form av boende i Eldsberga och Getinge.

– Vi har ambitionen att kunna etablera någon form av trygghetsboende för äldre i Getinge och Eldsberga, säger Carl-Fredrik Graf.

Vill ha kvar Patrikshill

Med utskottet var inte helt enigt i sitt beslut. Socialdemokraterna ville behålla boendet på Patrikshill.

– Vi socialdemokrater vill också att ersättningsboende i Eldsberga och Almgården presenteras först innan vi tittar på avveckling av äldreboende i Getinge och Eldsberga, säger kommunrådet Anders Rosén (S) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.