Uppdatering: Statens Veterinärmedicinska anstalt har efter att artikeln publicerades hört av sig för att göra ett förtydligande.
”Det virus som finns hos älg är av en helt annan typ än den som kan infektera människor. Det finns i dagsläget ingen anledning att hantera älgkött på något annat sätt än tidigare utan det kan hanteras som tidigare år, med sedvanlig god slakthygien.
Fyndet av detta virus på just älg har ett vetenskapligt intresse – men har just nu ingen praktisk betydelse – och kan inte användas för rekommendationer av något slag. SVA har för övrigt inte någon rutindiagnostik för hepatit E-virus, och kan därför inte ta emot prover för analys.”
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har undersökt förekomsten av hepatit E-virus hos klövdjur, det skriver Lantbrukets affärstidning.
Av de 231 undersökta älgarna bar nästan en tredjedel på viruset, skriver tidningen på sin hemsida.
Låg risk att smittas
Älgarna själva verkar inte få symptom av viruset, men för människor kan en infektion innebära gulsotsliknande symptom som feber och aptitlöshet.
Risken för att drabbas av sjukdomen är anses dock vara liten.
Minst 71 grader
Forskningen har dock visat på tidigare fall där människor har smittats av viruset från kött av bland annat vildsvin och hjort.
För att inte bli smittad rekommenderas därför att köttet tillagas ordentligt. Minst 71 grader ska det upphettas till.