Alpkajan i i Knebildstorps kolonistugeområde är lugn trots all uppmärksamhet. Foto: Staffan Enting

Alpkaja i Sverige för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Senaste SMS-larmet bland ornitologkretsar: För första gången någonsin har en Alpkaja setts i Sverige.

Det var på torsdagsförmiddagen som fågeln först sågs i Knebildstorps kolonistugeområde i Halmstad. En kolonistugeägaren som brukar mata småfåglar uppmärksammade att just den här fågeln såg lite konstig ut. Hobbyornitologen Anders Borggren fick via henne ett sms med en bild.

– Jag såg direkt att det var en Alpkaja, säger han till SVT Nyheter Halland.

Men för att få det bekräftat ringde han vänner i Halmstads ornitologiska förening. De släppte allt och kom till platsen.

– Och jag började sakteliga inse att det här är jättestort, säger Anders Borggren.

”Fågeln var lugn”

För när ett SMS-larm hade gått ut i ornitologkretsar, dröjde det bara tio minuter, så hade flera personer samlats på platsen. Och vid lunchtid hade nästan hundra nyfikna kommit dit. Nu väntas fågelskådare från hela Norden komma till Halmstad – om fågeln stannar kvar. Men den verkade inte skrämd.

– Fågeln var lugn trots att det var flera människor på platsen, säger han.

Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening har själv varit och tittat på fågeln.

– Det är en sensation. Det är lika ovanligt som att Bob Dylan skulle dyka upp i Halmstad. Det är lite den kategorin, säger han med ett skratt.

Bara ett tidigare fynd

Alpkajan ses vanligtvis i Alperna och Pyrenéerna och trivs på höga höjder. Så att den har stannat till i Halmstad är en gåta.

– Det finns bara ett enda fynd i Nordeuropa sedan tidigare. Och det är i Holland för några år sedan, säger Anders Wirdheim.

Han tror att det kommer bli en lång diskussion kring hur fågeln hamnat i Halmstad. Under torsdagen har man ringt runt för att försöka ta reda på om fågeln förekommit som burfågel i närheten.

– Men vi har inte hittat någon i Skandinavien. Det kan finnas någon i Tyskland och det finns en i Estland. Men de är ovanliga även som burfåglar, säger han.

OBS: Bob Dylan kommer till Malmös nya konserthus Malmö Live den tionde oktober.

Alpkajan:

* Alpkajan häckar i Pyreneerna och Alperna ända bort till Centralasien och Indien.

* Den lever uteslutande i höga berg från trädgränsen ända upp till 4000 meters höjd.

* Fågeln är cirka 36-39 centimeter lång med ett vingspann på 65-74 centimeter.

* Alpkajan livnär sig på insekter under sommaren, och bär och matrester under vintern. Fågeln är orädd och låter sig gärna matas.

* Arten föredrar att bygga bon i grottor eller på klippavsatser.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.