Antikyra i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen fick Varberg besök av Antikrundan och det var 25 år sedan sist. Då spelade de in på fästningen, och en som var med då var Leif Åkesson från Varberg.

– Och då var jag och visade två gamla japanska urnor. Och de var från samma samling som den här, säger han.

Och så visar han upp en gammal värja som han tror kommer från Tyskland.

– Det var en gammal sjöman som deponerade en massa fina grejer hos min svärfar en gång för länge sedan. Och det var nog inte så stor reda med honom, för han betalade aldrig någon hyra och han kom aldrig och hämtade något. Så det blev liggande hos min svärfar, säger Leif Åkesson.

Går igång på historierna

Ja, det här var en av alla de historier som kommer med de olika föremålen. Och det är historierna som programledaren för Antikrundan, Anne Lundberg, går igång på.

– Berättelserna om släktfejder och familjehemligheter. Och mormor sa att börjar det brinna, lämna allt men ta med den här. Och det visade sig att det sa hon inte för att den var värdefull, utan för att hon tyckte så mycket om den, säger Anne Lundberg.

Värdet inte alltid i pengar

Och Anders Andian från Varberg har med sig en stövelknekt. Han tror inte att den är så mycket värd, men han kommer ändå.

– Nej det tror jag inte. Några hundra kanske. Den har gått i släkten i fem generationer, säger han.

Det är rätt länge?

– Ja det är det, säger han.

Är den typiskt halländsk tror du?

– Nej, den kommer från Småland, säger Anders Andian.

Tre kvinnor längst fram i kön

Kön ringlar sig lång i väntan på att dörrarna ska öppnas klockan tolv. Allra först i kön står tre kvinnor från Varberg. De var på plats redan klockan sju på morgonen. Marianne Haknert från Varberg är en av dem.

Hur kommer det sig att du kommer hit?

– Jag tycker att det är intressant att få värderat mina grejer. Och sedan är det roligt att det är så mycket folk, säger hon.

Vad har du med dig?

– Jag har med mig en kinesisk vas, säger hon.

Vad tror du att de kommer att säga om den?

– Ja, jag har ingen aning. Men jag tycker inte att den är så vacker. Den är ful, säger Marianne Haknert.

5000 föremål blir värderade

Normalt kommer det ungefär 1000 personer till varje ort som Antikrundan besöker. Och alla har kanske med sig 5 grejer var som 20 av Sveriges främsta antikexperter värderar.

Hur är känslan när man kommer till en ny ort såhär. Vad är det man förväntar sig?

– Nämen nyfikenheten. Man undrar vad folk ska komma med och vad vi ska få se för föremål. Vi reser ju runt i Sverige för att vi tycker det är kul att se föremål från olika delar av landet med olika proveniens. Och här hoppas man att man ska få se lite konst från varbergsgruppen, att vi ska få se keramik från trakten och silver från trakten. Men det kan komma precis vadsomhelst, säger Anne Lundberg.

Inte så värdefulla

Och väl inne i Rotundan där experterna sitter, visar Nicklas Gren från Berghem en packe böcker för en bokexpert. SVT Nyheter Halland undrar hur det gick.

– Inte så bra som jag hade hoppats, men lite var det värt faktiskt, säger han.

Är det här böcker som du har haft i din ägo länge?

– Nej, de kom vid ett husköp. Så det är böcker som jag har tagit vara på och sparat kan man säga, säger Nicklas Gren.

Antikrundan 2016

Antikrundan besöker sex olika orter under säsongen. Av dem blir det tolv olika program, med två från varje ort. Det första programmet sänds andra veckan i januari. Men vilken ordning programmen sänds, är inte bestämt ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.