Dålig sommar för brandflyget

Uppdaterad
Publicerad

Den kalla och blöta sommaren har gjort att brandflyget har blivit stående på marken i Halland. Och det gör att flygklubben förlorar pengar.

– Vi har ju möjlihet att kunna upptäcka bränder på ett väldigt tidigt stadium. Jag tror att hade vi inte haft brandflyget så hade vi haft betydligt fler större bränder än vad vi har idag, säger Fredrik Stegmark som är ordförande för Halmstads Flygklubb.

Varje dag står flygklubbens team stand by för att vänta in besked från Räddningstjänsten om de behöver flyga för att spana efter bränder eller inte. I år har de bara varit i luften i en timme och 20 minuter jämfört med 120 timmar för två år sen. Det innebär ett inkomstbortfall på omkring 150 000 kronor för klubben. 

Frivillig brandkontroll

– Det gör att vi får sämre möjligheter att förbättra vår flygplansflotta och jobba mot kanske miljövänligare flygplansalternativ, säger Fredrik Stegmark. 

– Med de certifikaten vi har får vi inte ta betalt, utan vi flyger på frivillig basis och får flygtiden.

De direkta kostnaderna för att släcka branden i Västmanland i fjol var 875 miljoner kronor. Kostnaden för brandflyget förra året var 8 miljoner kronor. Under ensommar upptäcker brandflygen upp till 20 bränder och det gör att de kan spara mångmiljonbelopp för samhället. 

Spelar roll

Fredrik Stegmark var med och upptäckte en brand vid en sommarstuga i Halland och framhåller att brandflygets fördel att upptäcka en brand tidigt kan spela stor roll. 

– Det gjorde att vi fick vägleda räddningstjänsten in på plats. Annars tror jag att de hade haft stora svårigheter att hitta in. Med den insatsen som vi gjorde där tror jag att vi räddade den sommarstugan och ganska mycket skog vid sidan av, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.