”Det är ingen som ser oss”

Publicerad

Nu har tidningen Faktum kommit till Halmstad. Muhamed Hadzic är en av fyra hemlösa som börjat sälja tidningen och hoppas att det ska leda till en bättre framtid.

Gatutidningen Faktum har kommit till Halmstad. Det är tidningens upplaga för Skåne och Småland som nu också kommer att finnas i Halland. Muhamed Hadzic är en av de fyra hemlösa som började sälja tidningen på onsdagen. Han har varit hemlös i tre år och bor just nu på Nattcafét. Han tror att det är svårt att sätta sig in i den situation som han och andra hemlösa befinner sig i.

– Det är ingen som ser oss. Vem som helst kan hamna på gatan som jag gjorde, säger han.

– De flesta tror att de som bor på Nattcaféet har alkohol eller drogproblem, men vem som helst kan hamna där.

Själv hade han i många år jobb, men efter problem med att betala ett par fakturor blev han hemlös.

Lyckad start

På onsdagen började han på sitt nya jobb som Faktumförsäljare. Efter två timmar på soliga Storgatan i Halmstad kunde han konstatera att det blev en bra start.

– Jag har sålt elva tidningar på några timmar, jag hoppas att det här ska bli bra. Jag gillar att prata med människor och jag vill jobba.

”Vi måste hjälpa till”

Samtidigt som han själv ser positivt på sin egen framtid så är han oroad. De blir allt fler på Nattcafét menar han och det finns inte så mycket hjälp att få. Ett problem som alla måste hjälpas åt för att lösa.

– Det är vi som är Halmstadbor, det är vi som måste hjälpa till, inte bara politikerna.

400 hemlös i Halmstad

Bakgrunden till att Faktum också kommer till Halmstad handlar om att hemlösheten är ett utbrett problem här. Enligt Faktums chefsredaktör Aaron Israelson finns det ungefär 400 hemlösa i Halmstad och dubbelt så många i Halland.

– Vårt mål är att finnas på de orterna där vi behövs. Och Halmstad är tyvärr en stad som är drabbad av hemlöshet och socialt utanförskap, säger Aaron Israelson.

– Tyvärr ökar problemet med hemlöshet. Då känner vi att vi vill dra vårt strå till stacken och försöka skapa jobb åt de som verkligen behöver det.

De som säljer Faktum tjänar hälften av priset för tidningen, 25 kronor, per sålt exemplar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.