Döda fiskar fortsatt problem i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns fyra mätstationer på plats ute i dikena på Getterön i Varberg. Efter flera års problem med döda fiskar hoppas nu kommunen hitta svaret på gåtan.

– I våra mätstationer mäter vi de kemiska ämnena i vattnet. Där lagrar vi värdena, till exempel syre och grumlighet. Vårt mål är att vi ska kunna se när en plötslig förändring sker och sätta ett larmvärde. Sen framöver finna det här värdet och vara på plats tidigt och minimera en skada, säger Anders Fermheden, avdelningschef på Vivab, till SVT Nyheter Halland.

Vid Getterön i Varberg har döda fiskar flutit upp från dagvattendikena vid flera tillfällen de senaste åren. Minst fyra gånger sedan 2013 har det kommit in larm till kommunen.

”Vi underskattade svårigheterna”

Här har ju funnits problem med fiskdöd under flera år. Varför har ni inte satt upp mätstationer tidigare?

– Det är en bra frågeställning och jag tycker inte det finns ett rättmätigt svar, mer än att nu var det dags att göra detta, säger Anders Fermheden.

– I mars förra året var jag med i SVT med anledning av fiskdöden. Bara veckor efter det gick vi igång och köpte in mätare. Sen har vi haft en lång period när vi har undersökt hur mätarna ska sitta för att kunna mäta. Vi underskattade svårigheterna med att få ut mätare helt enkelt.

Misstänker läckage

I stället för att bara mäta vid vissa tillfällen så kan Vivab nu alltså få kontinuerliga uppgifter om värdena i vattnet. På så sätt vet man exakt när de förändras och varifrån utsläppet sker.

Men Anders Fermheden misstänker inte att industrierna på ön är bovarna i dramat. Snarare att området är en gammal soptipp.

– Det är ett område där vi kan misstänka att någonting har läckt ut från omgivande mark. Men om det är ett läckage från marken eller om det kommer från ett annat håll, det vet vi inte riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.