Foto: TT

Döende flyttades från sjukhus – ärendet nedlagt

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året flyttades en 78-årig kvinna från sjukhuset i Halmstad – trots att hon var döende. Nu lägger IVO ner ärendet utan kritik.

Den 78-åriga kvinnan kom in till sjukhuset i Halmstad i augusti förra året. Efter en tids vård blev hon allt sämre och läkare meddelade anhöriga att hon inte hade lång tid kvar att leva.

Efter att den livsuppehållande vården avslutats beslutades att kvinnan skulle flyttas till ett korttidsboende.

Dog efter flytten

Anhöriga motsatte sig dock beslutet och vill att kvinnan skulle få avsluta sina dagar i lugn och ro i sjukhussängen.

Men trots att anhöriga motsatte sig flytten valde sjukhuset att flytta kvinnan till Bäckagårds korttidsboende. Och kvinnan dog bara minuter efter att hon anlänt till boendet. 

Anmäldes till IVO

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) av anhöriga som ifrågasatte om det är etiskt riktigt att en döende människa flyttas till ett nytt boende sin sista timme i livet.

På torsdagen lade IVO ned sin undersökning – utan att rikta kritik mot sjukhuset eftersom sjukhuset enligt IVO har vidtagit nödvändiga åtgärder. 

”Etisk diskussion”

Sjukhuset i Halmstad framhåller i sitt uttalande till IVO att patienten inte hade flyttats om den medicinska personalen bedömt att kvinnan skulle avlida så snart. I framtiden ska en ny medicinsk bedömning göras samma dag som en patient flyttas i och det ska föras en etisk diskussion om vård i livets slutskede. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.