Dormer tools har tillverkat verktyg i Halmstad, men nu flyttar produktionen utomlands. Foto: SVT

Dormer tools lägger ner i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Verktygstillverkaren Dormer tools säger upp sina anställda i Halmstad. Istället flyttas delar av produktionen utomlands.

– Alla var besvikna och deppiga. Och det är fullt förståeligt. Dom flesta lämnade ganska omgående efter beslutet och gick hem, säger Claes Sjöberg som varit anställd på företaget i 22 år.

På tisdagseftermiddagen fick de 107 anställda på Dormer tools och ytterligare 17 anställda på Sandvik coromant besked om att enheten i Halmstad ska avvecklas. Därmed får samtliga anställda sluta och delar av produktionen kommer att flyttas utomlands.

Känns tungt

– Det känns bara tungt just nu, säger Per Ihlström, ordförande på IF Metall till SVT Nyheter Halland.

Företagets tillverkning ska flytta till Indien och Brasilien. En förklaring är att kunderna finns främst i Asien och Sydamerika. En annan är att det finns för många fabriker i världen som tillverkar verktyg av samma typ som Dormer. Vad som kommer att hända med de anställda är oklart.

– Vi kommer att ha förhandlingar. När den delen är avklarad handlar det om vilken typ av paket vi kan komma fram till för fom anställda, säger Dormer tools vd Erling Gunnesson.

Under tisdagen inleds förhandlingar mellan IF metall och företagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.