Effektiva operationer vid besparingar

Uppdaterad
Publicerad

När vårdplatser på ortopedmottagningen i Varberg stängdes fick läkarna ta till nya metoder.

När Bengt Kristiansson från Varberg fick värk i benet, visade det sig att han hade artros och att han behövde opereras. En morgon i april kom han in till ortopedmottagningen i Varberg, för att operera in en knäprotes. Redan dagen efter, vid lunch, var han hemma igen. 

– Det var ju jätteskönt att komma hem. Hemmamiljön är ju alltid bättre, säger Bengt Kristiansson.

Besparingar blev till fördel

Hallands sjukhus ekonomi är dålig och ortopedmottagningen i Varberg har fått stänga vårdplatser i år. När de bara kunde göra hälften så många  höft- och knäledsoperationer som tidigare, fick läkarna tänka om. Nu är dygnet som patienten tillbringar på sjukhuset planerat in i minsta detalj. Sjukgymnastik sätts in snabbt och hemvården är redan planerad.

– Vårdmiljön är inte den tryggaste. Där riskerar man att drabbas av infektioner, och man mår mycket bättre av att få komma hem, säger Tord Röstlund, som är överläkare vid ortopedmottagningen i Varberg.

Hemma dagen efter

För tio år sedan satte han Varbergs sjukhus på kartan, när han tog en ny metod till Sverige. Förut när de använde ryggbedövning, kunde patienterna behöva stanna upp till två veckor på sjukhus. När de bytte till lokalbedövning, reducerades sjukhustiden till bara några dagar. När patienterna nu kan gå hem redan nästa dag, frigörs vårdplatser.

– Vinsterna är enorma både ekonomiska och kvalitetsmässiga, säger Tord Röstlund.

Men varför har ni inte gjort det tidigare?

– Man visste inte om det och man satt fast i gamla rutiner, svarar han.

För Bengt Kristiansson är det rehabilitering som gäller nu. Han gör övningar varje dag. Och trots att han var hemma redan dagen efter operationen, tycker han att det kändes tryggt.

– Absolut. Och det är bra med knäet även om det är kvar att arbeta med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.