Uppskattningsvis 200 personer samlades i publiken vid demonstrationen i Brunnsparken. Foto: SVT

Efter hoten – de manifesterar mot nazismen

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 personer hade på söndagseftermiddagen samlats i Brunnsparken i Varberg för att demonstrera mot rasism och nazism efter den senaste tidens händelser.

Det har gått 70 år sedan Andra världskriget tog slut, men i Varberg har nynazister gjort flera aktioner mot bland annat lokala medier och gymnasiet där en överlevare från Förintelsen talade.

På en nazistisk sida hade det inför manifestationen riktats hot mot arrangörerna till evenemanget. Flera polispatruller befann sig i närheten av Brunnsparken för att bevaka. Manifestationen förflöt dock lugnt och utan att det inträffade någon incident, berättade SVT Nyheter Hallands utsända reportrar.

Nazistpropaganda i Halland

Bland talarna fanns Christofer Bergenblock (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, den antirasistiska debattören Anny Berglin och oppositionsrådet Jana Nilsson (S).

– Jag är stolt över att bo i en stad som säger stopp nu får ni inte komma längre, sa Anny Berglin i sitt tal under demonstrationen.

För allas lika värde

Fredrik Ivarsson kyrkoherde i Varberg pratade i sitt tal om medmänsklighet.

– Att vi samlats här innebär att vi är mot nazism men för medmänsklighet och allas lika värde, sa han.

Oppositionsrådet Jana Nilsson (S) riktade sin uppskattning till arrangörerna.

– Ni som vågar stå upp mot rasism och nazism, ni är själva förutsättningen för ett demokratiskt samhälle. Kämpa på och ett stort tack!

Alla talare tog upp händelsen på Peder Skrivares skola, då flera nazister gick in och störde under en föreläsning av förintelseöverlevaren Mietek Grocher, och uttryckte sin avsmak för det som hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistpropaganda i Halland

Mer i ämnet