Foto: SVT

Plast och elektronik ska bort från förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Plastbanta och ta bort lekelektronik. Det måste Halmstads förskolor och skolor göra för att nå en giftfri miljö. Men nu har kommunen påbörjat arbetet mot en bättre miljö för barnen.

– Vi har en otrolig mängd kemikalier omkring oss i dag. I produkter, i våra byggnader och barnen är särskilt utsatta, säger Kristina Henriksson, projektledare på Halmstad kommun.

Vill skrota elektronik

Kristina Henriksson har varit projektledare för ”Giftfri vardag för barn och ungdomar” sedan i mars och Halmstad kommun har påbörjat en giftinventering. Det första steget i projektet är att uppmana skolor och förskolor att ta bort all lekelektronik.

– Det kan till exempel vara gamla mobiltelefoner, tangentbord och möss som man har gett till barnen att leka med. Det här innebär att de kan stoppa sakerna i munnen. Barnen använder kanske elektroniken under längre perioder, vilket gör att de blir mer exponerade av det här. Det finns också mycket farliga ämnen i elektronik, det är inte anpassat att användas av barn. Därför är det olämpligt att användas som leksak, säger hon.

Öka medvetenheten

Krisitna Henriksson hoppas att man i framtiden börjar göra mer medvetna inköp av leksaker.

– Det viktigaste är att öka medvetenheten och att titta på hur det faktiskt ser ut i vår kommun. Och att ta nästa steg; Hur vill vi jobba med det här? Vad kan vi göra? Och få ut den medvetenheten i hela organisationen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.