En orkester med bara ett spel

Publicerad

I skogen utanför Fjärås ligger Ingvar Karlssons dragspelsmuseum. Samlandet började med pappans två dragspel. Idag har han runt 250 stycken.

Dragspel i gult och blått hänger i träden intill huset. En tydlig indikation för besökaren. Vägen till museet utanför Fjärås var snårig men skyltningen bra. Ingvar, Siv och sonen Sven tar emot. Lars, deras andra son, är i en dragspelsfabrik i Italien. Hela familjen Karlsson spelar.

Huset där Ingvar började sitt samlande för 45 år sedan är rivet. Museet och dragspelsverkstaden ligger nu i ett större hus bredvid.

– Det började med att jag hade farsans två spel. Sedan köpte vi några till. Men vi hade ingenstans att göra av dem, utan de stod överallt i vårt hus, i skrubbar och lite överallt så då gjorde vi det första lilla museet, säger Ingvar.

250 dragspel

Sedan dess har museet bara växt. Idag har de runt 250 dragspel från olika länder och olika epoker. Här blandas rariteter från 1800-talet med Sivs första dragspel som köptes tillbaka efter 50 år på vift, kända artisters gamla spel och Ingvars pappas två. De som var starten till allt.

Utöver museet har de också en dragspelsverkstad. Hit skickas dragspel från hela landet för reperation och stämning. Just stämning håller Peter Bodin på med när vi kliver in i verkstaden. Han har varit lärling och arbetar nu på familjeföretaget.

– Det är pilligt men kul. Man lär sig nya grejer hela tiden, säger han.

”Hamnar i trädet”

Sven berättar att det finns mycket att göra i verkstaden. Få i landet har kunskapen.

– Vissa tror att de kan. Flera sådana spel hamnar hos oss. Ibland är det inte värt att fixa till. Då kan de hamna i trädet här utanför, säger Sven.

För många förknippas dragspelet fortfarande bara med gammeldans. Oförtjänt, tycker familjen Karlsson. Dragspel används i all möjlig musik och även om intresset kommer och går så hittar nya generationer gång på gång till instrumentet.

– Dragspel har väl en själ på något sätt. Det är ett akustuiskt instrument som man kan göra så väldigt mycket på, eller med. Det blir en liten orkester med bara ett spel, säger Ingvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.