I slutet av veckan kommer troligtvis ett ersättningsfartyg och hämtar lasten på Whiskey Trio. Foto: Privat

Nytt fartyg hämtar last på skandalskepp

Uppdaterad
Publicerad

Om några dagar väntas ett nytt fartyg hämta lasten på det kritiserade fartyget Whiskey Trio. Och Tomas Åström på Transportstyrelsen tror att skandalskeppet kan lämna Varbergs hamn redan i nästa vecka.

Under måndagen framkom nya uppgifter om vad som väntas hända med fartyget Whiskey Trio som sedan en vecka ligger i Varbergs hamn.

– Jag har varit i kontakt med rederiet och det kommer ett nytt fartyg och hämtar lasten på torsdag eller fredag, säger Tomas Åström, ledningsstrateg vid Transportstyrelsen.

Whiskey Trio

Han vet inte vilket skepp det blir än eller om myndigheten kommer att inspektera det. Men det hela övervakas av Transportstyrelsen. 

Usla förhållanden

– Det är för tidigt att säga om vi kommer att gå ombord. Det kan finnas anledning att prioritera det. Det bedöms utifrån ett databaserat system som tar hänsyn till olika faktorer som exempelvis skeppets standard och vilken flagg det går under, säger han.

Det Panamaflaggade fartyget Wiskey Trio, som bland annat fraktar sprängmedel och ammunition, har stora säkerhetsbrister. Det lade till i Varberg i förra veckan och belades efter inspektion med så kallat nyttjandeförbud. Vid inspektionen framkom också att besättningen levt under usla förhållanden.

Läs också: Usla förhållanden på fartyg med explosiv last

Under helgen framkom uppgifter om att delar av besättningen dödshotats av representanter från båtens ägarbolag. Under söndagen reste fyra besättningsmän till sina hemländer. 

Ny inspektion

Tomas Åström tror att Whiskey Trio kan lämna Varbergs hamn redan i nästa vecka. Det förutsätter dock att Transportstyrelsen godkänner skeppet efter nästa veckas inspektion.

– Jag tror att det finns goda förutsättningar för det. Besättningen är utbytt och vad jag förstår så finns en förståelse från rederiet för vad som behöver göras och man har, vad jag vet, påbörjat att åtgärda bristerna, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Whiskey Trio

Mer i ämnet