Anna Larsson får mycket hjälp av sin ledsagare Katrin Mellberg. Foto: SVT

Anna bestämmer själv vilken hjälp hon ska få

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en massiv kritik mot hur byråkratiskt och restriktivt Laholms kommun hanterat funktionshindrades behov av ledsagare. Nu har man testat att låta de funktionshindrade själva besluta hur mycket hjälp de behöver.

För kommunen har detta till och med blivit billigare.

Och för funktionshindrade laholmaren Anna Larsson har det inneburit ett friare liv.

SVT granskar LSS-lagen

På sin fritid tycker hon om att gå på rockkonserter och träna karate. Och ett par gånger i månaden åker hon buss och tåg till Lund för att träffa kompisar. 

Det är vid sådana tillfällen som hon behöver en hjälpande hand vid sin sida.

– Då hjälper hon mig att boka taxi när vi ska till Burger king och se till så att jag är vaken när jag ska av och så, säger Anna Larsson som trivs ihop med ledsagaren Catrhine Mellberg.

– Hon är en riktigt varm och ödmjuk personlighet, vi gör mycket de grejer vi har planerat och så, säger Anna.

Får bestämma själva

Tidigare var det kommunen som bestämde att Anna behövde 24 timmars ledsagare i månaden för att klara sin fritid. Ville hon göra något utöver det vanliga tvingades hon göra en ansökan om fler timmar.

Men i ett år har Anna nu varit med i en testgrupp i Laholm där tio funktionshindrade själva har fått bestämma precis hur många ledsagartimmar de behöver.

Bakgrunden är kritik från anhöriga och handikapporganisationer.

– Man sa bland annat det kändes som man fick sina behov ifrågasatta och stå i mössan med handen och tigga och be och att det klockades aktiviteter. Det var mycket att sitta och vänta på att ett beslut ska komma i min brevlåda, säger Kristina Isaksson som är biträdande avdelningschef inom socialförvaltningen i Laholms kommun.

Sparar pengar

Men när man nu släpper det fritt, vad innebär dte för kostand för kommunen?

– Det är faktiskt ett nollsummespel eller till och med några tusenlappar billigare, säger Kristina Isaksson.

För det har nämligen visat sig att även om kommunen nu får bekosta något fler timmar ledsagare än tidigare, så minskar adminstrationen kring ansökningarna så mycket att det blir en besparing.

I testgruppen har ökningen av ledsagartimmar bara ökat med tre procent när de funktionshindrade själva fått styra över sina behov.

Man upplever en frihet, men det finns ändå ingen som vill ha med sig ledsagare över allt hela tiden.

Försöket har gjorts inom ett projekt genom SKL (Sveriges kommuner och landsting) och därigenom har det redan visats intresse från flera andra kommuner för Laholms nya modell.

– Det är unikt. Vad vi vet är det ingen annan kommun som gjort så här, säger Kristina Isaksson.

Fria timmar åt alla

Under måndagen ska socialnämnden i Laholm besluta om det ska införas fria timmar för alla cirka 60 funktionshindrade i Laholm som i dag har rätt till ledsagarservice.

– Om det blir samma ökning för hela gruppen som under projektet blir kostnaden för ledsagare omkring 65 000 kronor högre. Men vi har även tittat vad det tar för en handläggare att hantera tillfällig utökning av ledsagarservice. Om man sätter pengar på det är det 82 000 kronor, som vi då slipper, säger Kristina Isaksson.

För Annas del vet hon precis vad hon vill ha ledsagare till nästa gång.

– Jag funderar på att fråga om hon vill följa med på bio. Det har vi inte gjort tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet