Flera hundra kilo sprängmedel hittades i bostadshus

Uppdaterad
Publicerad

Över ett halvt ton dynamit har hittats vid flera polistillslag runt Falkenberg. Två personer är häktade och ytterligare två personer är misstänkta för att ha varit inblandade i dynamithärvan.

Det var när polisen kontrollerade en bil i fredags som dynamithärvan började rullas upp. Under kontrollen visade en man som färdades i bilen tecken på att vara narkotikapåverkad varvid beslut om husrannsakan fattades.

Under husrannsakan fann polisen inte någon narkotika, men väl 50 kilo sprängmedel av typen fordyndynamit.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Ytterligare tillslag

Efter förhör under helgen framkom uppgifter som ledde till att polisen gjorde ett nytt tillslag mot ytterligare en adress. I huset, ett flerfamiljshus i en mindre ort utanför Falkenberg, återfanns ytterligare 350 kilo dynamit.

På måndagsmorgonen gjorde polisen ännu ett fynd i en bil med anknytning till adressen.

Totalt har 550 kilo sprängmedel hittats.

Två häktade

På tisdagen häktades två män misstänkta för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Den yngre av männen, en man i 30-årsåldern som misstänks ha förvarat 50 kilo dynamit i sitt hem, har tidigare visat nazistsympatier och är sedan tidigare dömd för olaga hot och skadegörelse efter att ha huggit mot en grannes dörr med yxa. I samband med polisutredningen återfanns flera nazistiska symboler i bostaden. Bland annat tavlor och böcker med Adolf Hitler.

SD-politiker misstänkt

Under tisdagen framkom det att en av de två misstänkta har politiska uppdrag för Sverigedemokraterna i Halland. Politikern är inte häktad, men fortfarande misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.

Efter att misstankarna blivit kända har politikern valt att lämna alla sina politiska uppdrag. På tisdagen uppmanades hen också att lämna partiet. Enligt Christian Krappedal, pressassistent för Sverigedemokraterna, kan det annars bli tal om uteslutning från partiet.

– Den misstänkte har fört samtal med vår gruppledare och har efter det avsagt sig sina uppdrag i partiet. Vi kommer uppmana personen att lämna partiet, säger Christian Krappedal, pressassistent för Sverigedemokraterna.

Vad händer om personen inte vill lämna partiet?

– Om personen inte självmant väljer att avgå kan det bli aktuellt för medlemsutskottet att utreda medlemskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet