För Hamsa Habanukeh har det gått fort att lära sig svenska. Foto: SVT

Framgång för skolarbete med nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt så lång tid med modersmålsspråket. Det är en del i introduktionsteamets framgångsrika arbete med nyanlända i Kungsbacka. Projektet som nu har fått förlängt i ett år.

Hamsa Habanukeh kom till Sverige från Syrien i januari i år. Nu går han i nian på Åsaskolan och är en av de 150 nyanlända elever som hittills fått hjälp av introduktionsteamet i Kungsbacka.

Teamet är en satsning som kommunen gör och som på olika sätt ska stötta nyanlända elever under deras första år i svensk skola. Teamet består bland annat av specialpedagoger och lärare i svenska två, som till exempel ska skapa studieplaner för eleverna utifrån deras specifika behov.

Forskare följer projektet

Men det finns även studiehandledare som fyra timmar i veckan hjälper eleverna att översätta och förstå undervisningsmaterialet.

– Eleverna lär sig samma material som övriga elever lär sig i sina vanliga klassrum. Fast det som skiljer sig är att dom får samma material fast översatt på sitt eget modersmål, säger studiehandledaren Bile Hassan Mohamed.

Teamet är ett projekt som har pågått i två år och kostar kommunen omkring fyra miljoner kronor om året. Nu har projektet förlängts och det följs även av några forskare från högskolan i Borås.

Pratar svenska varje dag

Lärare som arbetar med eleverna har märkt att resultaten förbättrats de senaste åren. 

– Svenskan kommer mycket snabbare. Parallellt med att modersmålet finns med i bakgrunden och det visar ju forskning att man lär mycket snabbare på så sätt, säger Lisberth Kårmark, lärare i svenska som andraspråk vid Åsaskolan.

För Hamsa Habanukeh har inlärningen gått fort.

– Jag använder det svenska språket varje dag, både med lärarna och eleverna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.