Fyra äldreboenden läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutade politikerna i Halmstad om att lägga ner fyra äldreboenden i kommunen. En av de drabbade är 92-åriga Ingegerd Tullberg.

–Det är helt vansinnigt, helt vansinnigt. Det är härligt att få bo så här. Slippa bo i staden i något hus fem våningar upp, säger Ingegerd Tullberg.

Ingegerd Tullberg bor på Hemgårdens äldreboende i Eldsberga utanför Halmstad. Hon kom hit för tre månader sedan och kan snart tvingas flytta igen. 

Boendet är ett av fyra som föreslås läggas ner. Övriga nedläggningshotade är Almgården i Getinge, Olsgården i Bäckagård samt Patrikshills äldreboende i Halmstad.

Inga duschar på rummen

Hemvårdsnämnden i Halmstad måste nämligen spara närmare 40 miljoner kronor de kommande tre åren. Samtidigt anses boendena vara alldeles för omoderna, både för de äldre och ur ett arbetsmiljömässigt perspektiv. På Hemgården har de äldre till exempel inte duschar på rummen.

–Det har funnits ombyggnadsplaner för både Almgården och Hemgården. Det är gamla byggnader där Almgården från 1950-talet är den nyare , säger Lennart Svensson på kommunens hemvårdsförvaltning.

I stället ska att de omkring 130 äldre som berörs flytta till modernare boenden inne i Halmstad. 

– Då får man väl bygga något i samma stil. Och jag tror att de äldre skulle uppskatta att komma ut i naturen istället för att hamna på stadens gator, säger Ingegerd Tullberg.

700 namnunderskrifter

Protesterna har varit många och kraftiga. Både privatpersoner och personal inom äldreomsorgen har samlat in drygt 700 namnunderskrifter.

Rahela Bosic är undersköterska och arbetar på Hemgården och en av dem som engagerat sig för att samla namn.

– De ska överlämnas till politikerna och vi får hoppas att det hjälper. Jag hoppas att det kommer att finnas ett äldreboende här i området i framtiden, säger hon.

Ingegerd Tullberg trivs där hon är just nu.

– För dom boende är det klart en fördel att få bo såhär, lite utanför. Maten är god här och det är rätt viktigt när man är gammal och nästan inte har något annat att glädja sig åt, säger hon.

Hemvårdsnämnden har tagit ställning i frågan och antagit en äldreboendestrategi. Under de kommande åren ska omoderna äldreboenden avvecklas i takt med att nya öppnar, skriver Halmstads kommun i ett pressmeddelande. Slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.