I slutet av 90-talet turnerade Teater Albatross med Helig i bland annat Polen, Frankrike och Kamerun. Foto: SVT

Gränsöverskridande judisk festival

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att bygga broar och öka förståelse mellan olika grupper, som judar och muslimer, håller Teater Albatross Gränsöverskridande judisk festival i Tokalynga nu i helgen.

På programmet står bland annat Teater Albatross egen pjäs Helig, om 2:a världskriget och förintelsen, som de turnerade med i slutet av 90-talet. Då var de i Polen, Frankrike och Kamerun.

– Och nu, femton år senare, insåg vi att nu har Europa förändrats till den grad att vår föreställning Helig är mycket mer aktuell, därför att nu har vi Jobbik i Ungern, vi har olika partier som är väldigt högerextrema som har stort inflytande i många länder, säger Robert Jakobsson, konstnärlig ledare på Teater Albatross.

Gymnasieungdomar fick se pjäsen

I onsdags fick elever på Falkenbergs gymnasium se pjäsen. Felicia Enterman som är elev där tycker att den är betydelsefull.

– Ja, det tycker jag faktiskt. Om vi inte lär oss, så finns det ju en chans att man gör samma misstag igen, om inte alla får reda på vad som faktiskt hände, och då tycker jag att det är bra att varenda generation får se det här, säger hon.

Tror du teater och kultur kan motverka fördomar?

– Ja det tror jag, för att komma närmare varandra, säger Oskar Berglund, elev på Falkenbergs gymnasieskola.

Gediget program

Och i helgen blir det alltså mer musik och teater i Tokalynga. Bland annat kommer den judisk teatergruppen Teater NN från Lublin i Polen att göra ett diktprogram med musik. Och Pia Rosenbaum från Danmark kommer med en enmansföreställning.

– Och en spännande programpunkt är Bente Kahan, som är en polsk-norsk sångerska, som lär vara en av världens främsta jiddischsångerskor. Och vi har flera andra svenska väldigt duktiga sångerskor som kommer, men de säger ”åh, kommer Bente. Helt otroligt. Hur har ni kunnat få hit henne”. Men hon kommer, säger Robert Jakobsson.

Och han räknar nästan upp hela programmet. Göran Rosenberg, Annika Thor, Salomon Schulman...

– Han är otroligt intressant att lyssna på. Ofta kan han prata om rätt så vardagliga saker på ett sätt så att man hissnar och blir gråtfärdig.

Muslimska ungdomar kommer

Siavosh Derakhti, som är muslim och grundare av nätverket Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet, kommer att vara med på Skype. Hans mentor, Alán Alis, som jobbar på Fryshuset i Malmö, kommer med 20 ungdomar.

– Mellanösterninvandrarungdomar, som inte har så mycket att göra i Jiddishland. Och en ung palestinsk tjej har bakat en fredstårta som hon ska bjuda på. Och så kommer det många äldre judar också, säger Robert Jakobsson.

Så det kan bli en hel del intressanta diskussioner?

– Ja det kan bli hur spännande som helst, säger han.

Ungdomarna i Falkenberg gör tummen upp

Robert Jakobsson på Falkenbergs gymnasieskola tycker det låter som en superbra idé.

– Alltså det som de ska göra, som en sådan här festival där de bjuder in folk, att man sätter sig runt ett bord eller något liknande, och så pratar man helt enkelt och försöker förstå varandra, så man vet hur den andra tänker, säger han.

– Acceptera alla som de är och vad man än tror på, vad man än identifierar sig som så är alla lika mycket värda och man ska acceptera det, säger Felicia Enterman.

”Var och en får göra sitt lilla”

Vad är idén bakom festivalen?

-- Hela vår värld håller på att gå sönder. På alla de sätt. Var och en får göra sitt lilla. Och jag tror att den här festivalen kanske kan hjälpa för ett brobyggande mellan olika grupper, till exempel i Malmö och i Sverige. Att göra människor öppnare för att lyssna på varandras argument och se varandras tankar och kunna acceptera varandra, säger Robert Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.