Foto: INTERPOL/TT

Blocketbedragare efterlyst av Interpol

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige Halmstadbon blåste bland andra kommunens bolag. Nu efterlyses han internationellt.

– Han har inte inställt sig till straffavtjäning. Det är anledningen till att vi begärt att polisen utfärdar en europeisk arresteringsorder och går ut med internationell efterlysning via Interpol, säger en rättsvårdsexpert på Kriminalvården.

Mannen, vars senaste kända svenska adress är i Halmstad, har satt i system att hyra eller köpa maskiner och släp utan att betala och sedan sälja maskinerna till andra via köp- och säljsajten Blocket. Det här var hans sätt att försörja sig, medgav han i en rättegång 2014.

”Hyrde” containrar

Det kommunala renhållningsbolaget Halmstad energi och miljö är ett av de utsatta företagen. 26-åringen kontaktade företaget under falskt namn 2012 och hyrde sex containrar – så kallad lastväxlarflak – för bygg- och rivningsmaterial till olika platser i Halmstad.

Sedan sålde han dem.

På liknande sätt blåste han andra företag på grävmaskiner och hjullastare.

För bedrägerier på sammanlangt nästan två miljoner kronor dömdes han 2014 till två år och nio månaders fängelse.

Uppgifter om ett visst land

Han skulle ha påbörjat sitt fängelsestraff på Österåkeranstalten i mars i fjol. Men Kriminalvården har alltså ännu inte fått in honom.

Den normala gången är att Kriminalvården först begär att polis åker och hämtar personer som inte självmant dyker upp. I andra hand blir det nationell efterlysning. En sådan gjordes för 26-åringen i september i fjol. Internationell efterlysning är det tredje och sista steget som Kriminalvården har att ta till.

Vilket land det är håller Kriminalvården hemligt.

Ingen fast gräns

Det är inte alla saknade fängelsekunder som efterlyses internationellt.

– Vi gör en proportionalitetsbedömning utifrån fängelsestraffets längd och vad personen är dömd för. Men någon fast gräns finns inte, uppger man på Kriminalvården, där man inte vill säga vad som ligger bakom att det sker i detta fallet.

För Halmstad energi och miljös del ledde bedrägerierna till att det kommunala bolaget införde legitimationskontroll vid beställning av contianrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.