Mark- och miljööverdomstolen har nu gett klartecken för flera stora byggen på Bacchushalvön i Falkenberg. Foto: SVT

Grönt ljus för 550 nya bostäder

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beskedet att Mark och miljööverdomstolen går på kommunens linje. Nu väntar en byggboom på Bacchushalvön.

Det var i mars förra året som Falkenbergs kommunfullmäktige antog en ny detaljplan för Bacchusområdet, den konstgjorda halvö som ligger vid Skrea strand. Kommunen ville bygga 550 nya bostäder, affärer, hotell, skola och småbåtshamn med mera.

Men flera boende i området protesterade mot förslaget och det hela förvandlades till en rättslig process där kommunen fick se sin plan hävas av mark och miljödomstolen.

Kommunrådet: ”Känns underbart”

Det här var dock inte slutet på historien för efter att Falkenbergs kommun överklagat beslutet till högsta instans – mark och milööverdomstolen – så kom nu beskedet att utvecklingsarbetet av området nu får inledas.

– Det känns underbart, efter så många år av planarbete! Baccusplanen ger oss i Falkenberg möjlighet att erbjuda 550 nya attraktiva bostäder på en fantastisk, unik och outnyttjad plats vid havet. Nu vill vi sätta igång arbetet, säger Mari-Louise Wernersson (C), kommunråd i Falkenbergs kommun i ett pressmeddelande.

Bostäderna byggs i etapper

Inom kort kommer exploatören och fastighetsägaren LTN dra igång planeringen och projekteringen för den första etappen bostäder.

– Det är så pass många bostäder att vi kommer utveckla området i etapper. Vi börjar med 200 lägenheter på det område som vetter mot stranden vid höglagret, säger Jörgen Hallgren, VD på LTN Fastighet.

Eftersom Mark- och miljööverdomstolen är högsta instans så kan de boende nu inte överklaga domen. Men domstolen anser i sitt domslut att Falkenbergskommun gjort rimliga avvägningar mellan allmänna och enskilda intressen vad gäller buller och trygghetsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.