Här klipper de banden till Arla

Uppdaterad
Publicerad

På Källsjö mejeri i Ullared satsar bönderna på mer självständighet. Trots ett högre mjölkpris går produktionen uppåt.

Debatten kring mjölkpriser och mjölkböndernas situation är högaktuell. Och på Källsjö mejeri har en av delägarna valt att helt sluta leverera till storleverantören Arla för att istället stå på egna ben.

– Målsättning är att vi ska få bättre betalt för mjölken för den är för dålig som det är nu. Sedan behöver vi mer råvara hit, så det var ett perfekt läge och vi ökar lite nu succesivt hela tiden.

För drygt ett år sedan började mjölkbönderna Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson själva producera mjölk till konsumenter i deras eget Källsjö Mejeri. Idag är det ytterligare tre gårdar som leverar mjölk till mejeriet och fler som vill vara med.

– Syftet är att vi själva på gårdarna i skogsbygden ska överleva och detta är ett första steg.

Vill ha lokalproducerat

Medan större leverantörer kan konkurrera med ett lägre pris får Kjällsjö tävla om kunderna med andra medel. Mejeriet började leverera mjölk för ett år sedan, och sedan dess har det gått bra. Mejeriet levererar idag 16 000 liter i veckan jämfört med 600 liter när det startade 2014.

Så småningom hoppas de kunna erbjuda 4 kronor liter till bönderna, men det gör också att mjölken blir runt kronan dyrare i butik. Men Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson tycker också sig se ett större intresse för de mindre formatet.

– Men man ser att konsumenter är villiga att köpa lokalproducerat och villiga att hjälpa till att landsbygden får leva. Så känns det ju faktiskt. Så det har gått över förväntan, säger Lennart Svenäng.

Hur stora Kjällsjö kan bli innan de också blir för stora kan han inte svara på just nu, utan det är något de får avgöra i framtiden.

Vad tycker du om debatten kring stora och små leverantörer?

– De större aktörerna konkurrerar ju på en global marknad. I Sverige har vi strängare regler om djurhållning och så så vi kan inte konkurrera på den nivån, vi får inte ut någonting där. Det är synd, vi borde få ut mer, avslutar Lennart Svenäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.