Foto: Halmstad kommun

Halmstad årets gymnastikkommun

Uppdaterad
Publicerad

Aktivt arbete för att nå nya målgrupper och generösa bidrag är några av anledningarna till att kommunen fått utmärkelsen.

På onsdagen vid halv tolv tog Halmstad emot utmärkelsen för årets gymnastikkommun från Gymnastikförbundet.

– Det är jättekul. Förra året blev vi utsedda till årets breddidrottskommun, men den här gången är det en förening som nominerat oss och det är det bästa betyget vi kan få, säger Lars Püss (M), som är ordförande i teknik och fritidsnämnden och som tog emot utmärkelsen.

Når nya målgrupper

Det är Gymnastikförbundets styrelse som har valt ut Halmstad efter att föreningar fått nominera sina kommuner – de lyfter fram tre olika områden där Halmstad visat framfötterna. Det handlar om att kommunen har en nolltaxa för idrotten, att de är generösa med bidrag som gör att idrotten kan nå fler.

– Halmstad bidrar verkligen till gymnastiken. De arbetar aktivt med att nå nya målgrupper som inte normalt möter idrotten, så kallade vita fläckar och det gör att vi ser en nyrekrytering, säger Johan Fyrberg som är generalsekreterare på Gymnastikförbundet.

Och just det tycker också Lars Püss är den viktigaste biten för kommunens arbete med idrott.

– Vi vill ha fler ungdomar som idrottar och det här visar att vi är på rätt väg.

”Utan föreningarna har vi ingenting”

Den största utmaningen han ser framåt handlar om att behålla ungdomarna i idrottsföreningarna. Han tar Halmias drop-in fotboll som exempel, som SVT Nyheter Halland har berättat om tidigare. Där kan ungdomar vara med på träningarna när de vill.

– Jag börjar fundera på om vi kan ha fler diskussioner med föreningar om att ha fler öppna träningar, säger Lars Püss (M).

Hur kommunen ska göra för att nå fler ungdomar och nämndens mål om att alla unga ska ha en meningsfull fritid har han inte svaren på än.

– Men jag är angelägen om att vi ska göra det tillsammans med föreningarna och de jag har haft kontakt med hittills ser det på samma sätt, säger Lars Püss som också är är mån om att dela utmärkelsen som kommunen får idag med föreningarna.

– Föreningarnas engagemang betyder fantastiskt mycket, utan dem har vi ingenting. Vi måste göra det tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.