Handlare höjer mjölkpriset på eget bevåg

Uppdaterad
Publicerad

Arlabönderna strider för att få mer betalt för mjölken för att kunna överleva – och många hotar nu att lämna Arla. Det visar en enkät som Uppdrag Granskning har gjort. En butiksinnehavare i Eldsberga söder om Halmstad har därför på eget initiativ höjt priset på mjölk – och ger de extra inkomsterna till bönderna i trakten.

– Fortsätter vi som vi gör nu så kommer vi inte ha något svensk mjölk kvar till slut. Det är ingen som orkar med att driva jordbruk enligt de premisser som är. De måste få mer betalt så de kan producera mjölken, säger Christer Meuller, handlare i Eldsberga.

Missnöjet med Arla gör att Så många som sju av tio bönder skulle byta eller överväga att byta mejeri om de kunde. Det visar Uppdrag gransknings enkät. Och det trots att Arlabönderna själva både är ägare och leverantörer till Arla.

Nu vill handlaren i Eldserga att fler butiker ska haka på för att priserna ska höjas – speciellt de stora grossisterna.

– Alla måste vara överens hela vägen att nu ska bonden få lite mer betalt för mjölken, säger Christer Meuller.

Hur reagerar kunderna?

– Fruktansvärt positivt hos konsumenterna, säger han.

”Går alldeles utmärkt”

Av de kunder som SVT Nyheter Halland träffar så ser man på höjningen som något positivt.

– Det går alldeles utmärkt för det tillfaller ju bönderna och de behöver pengarna, säger Christian Söderström, som får medhåll från Camilla Björk.

– Med tanke på att vi vill ha kvar våra svenska bönder så tänker jag att en krona inte är någonting, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.