Här minskar eleverna matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

Elever och barn på Laholms skolor och förskolor slänger betydligt mindre mat i år än för bara ett år sedan. Det är en av flera anledningar till att kommunen nu minskat matsvinnet med tretton procent.

– Det är ju bra, man sparar pengar så man kan köpa annat, säger Ebba Johansson, elev.

– Det är bra att man minskar, men det är fortfarande ganska mycket som slängs, säger Moa Eriksson.

Matsvinnet i Laholms skolkök och skolmatsalar har sedan i fjol minskat från drygt 2000 till drygt 1800 liter i månaden, en minskning med 13 procent. Och med tanke på att målet endast är att minska svinnet med fem procent per år så är det klart att chefen är nöjd.

– Jag tycker det är fantastiskt gjort av köken men även av eleverna, att de faktiskt tänker till att vi ska inte slänga så mycket. Det är fel att använda jordens resurser på det viset, säger Margaretha Kjellson, kostområdeschef Laholm.

Barnen påverkar

Bättre planering, en mer genomtänkt schemaläggning och att köken tar tillvara på rester är några av åtgärderna som gett effekt. Dessutom har eleverna själva, genom ungdomsforum och matråd, fått större möjlighet att själva påverka vad som serveras.

– De har stor inverkan, för är de nöjda så slänger vi mindre mat, säger Margaretha Kjellson.

”Tar det man orkar”

– Jag trodde först att vi slängde mycket mat. För varje gång man tittade i tunnorna så var det väldigt mycket, säger Marcus Elmberg, elev.

Vad tycker ni om att det slängs mat?

– Jag tycker inte det är bra, för det är onödigt. Man tar det man orkar äta upp, och om man orkar mer tar man lite åt gången och provar, säger Hampus Jensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.