Kommunen måste locka fler lärare. Foto: SVT

Hård press på skolan i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Det stora antalet nyanlända till Hylte kommun sätter press på skolorna. Nu larmar Lärarförbundet om en ohållbar situation som kräver mer resurser.

– Det är en väldigt stressig situation för kommunens lärare. Vi har för få lärare på väldigt många elever. Det yttrar sig i form av att  lärare får springa mellan lektionerna och får för lite efterarbetstid bland annat, säger Tobias Stenekull, ordförande i Lärarförbundet i Hylte.

SVT nyheter Halland har flera gånger tidigare berättat att Hylte är den kommun i länet som tar emot flest nyanlända per invånare. Inför innevarande läsår började 200 fler elever i förskola och skola i Hylte jämfört med året innan.

Det sätter press på verskamheten och Tobias Stenekull anser att skolan och lärarna måste ges mer resurser. 

– I form av fler lärare, fler lokaler och bättre löner, säger han.

Kommunalrådet Ronny Löfquist (S) ser inte lika allvarligt på situationen.

– Hylte kommun växer och har vuxit kraftigt på kort tid. Det innebär fler elever och det är mycket att göra. Men vi anställer folk och har en plan för hur vi ska bygga nya skolor och renovera dom som finns och är i behov av det, säger han.

Mer resurser i övrigt är inte aktuellt?

– Vi skjuter tilll pengar i år och vi skjuter till mer pengar nästa år, säger han.

Ronny Löfquist (S) säger också att kommunen aktivt försöker rekrytera fler lärare, genom att framstå som en god arbetsgivare.

Hur blir man en attraktiv arbetsgivare?

– Det är många delar. Högre löner är en. Arbetsmiljön är en annan. Ett gott ledarskap också. Jag tror att vi ska lyckas men det är ingen lätt uppgift, säger Ronny Löfquist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.