Foto: Tommy Svensson

Häst på äldreboende i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

De boende på Patrikshills äldreboende i Halmstad fick idag ett något udda besök. In på boendet klev nämligen en häst!

Det är inte bara Pippi Långstrump som har hästen inomhus. På Patrikshill gjorde idag hästen Poppe besök hos de äldre.

Det var Halmstadbon Tommy Svensson som ville pigga upp sin 95-åriga mor och tog initiativ till att ta hästen till boendet. Nu var det inte någon stor häst, utan en liten Shetlandsponny som är av sådan storlek att den går in i en hiss. Hästen följde med på måndagseftermiddagen, lagom till eftermiddagskaffet.

– Det var mycket uppskattat hos de äldre, berättar Tommy Svensson

Positivt för hälsan

Hästen tillhör en sköterska på boendet, och hon har tidigare tagit med hästen vid ett tillfälle och tyckte det var roligt att även denna gång låta hästen få följa med. Djur på äldreboenden används på flera håll i Sverige, och man har kunnat konstatera positiva hälsoeffekter av att låta äldre umgås med djur. Att det är positivt och roligt bekräftas av Åke Lindell som bor på Patrikshill.

– Det är roligt det är en liten, fin och snäll häst. Förra sommaren var den också på besök. Man blir förvånad att det finns så små hästar, säger Åke Lindell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.