Hög lön i Laholm – desto sämre i grannkommunen

Uppdaterad
Publicerad

Feriepraktikanter i Laholm får sjätte högst lön i Sverige. I grannkommunen råder motsatt förhållade. Båstad till hör de kommunerna som ger allra sämst betalt till ungdomarna.

Skillnaden på hur mycket olika kommuner betalar sina feriepraktikanter och sommarjobbare är stor. Det visar en kartläggning som socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) har gjort.

– I år ser vi väldigt stora skillnader. Framförallt löneskillnader. Beroende på vilken kommun som du jobbar i kan det skilja 75 spänn i timmen, säger SSU:s ordförande Ellinor Eriksson.

Enkäten skickades ut till alla 290 kommuner i landet och bland de 138 kommuner som har svarat placerar sig Laholms kommun på en sjätteplats vad gäller lön till 16-åriga feriepraktikanter.

Kommungränsen gör stor skillnad

Här får ungdomarna 73 kronor i timmen för att jobba åt kommunen under sommaren.

Grannkommunen Båstad däremot hamnar långt ner på listan. De 16-åringar som gör sin feriepraktik här kan bara räkna med att få 45 kronor i timmen. Kommunens ersättning är den femte lägsta i landet.

Det är dock en bit kvar ner till Jönköping som är den kommun som betalar allra sämst, 35 kronor i timmen. 

Men ännu längre är det till Höganäs som toppar listan. Kommunens 16-åriga feriepraktikanter får 84 kronor i timmen i lön.

Inget svar från Halmstad

Intresset för att besvara enkäten verkar vara svagt bland de halländska kommunerna. Varken Falkenberg, Halmstad eller Kungsbacka kommun har besvarat enkäten. Något som SSU:s ordförande Ellinor Eriksson tycker är tråkigt.

– Jag vet inte om det handlar om slarv eller om det är så att man inte vill svara. Men jag tycker att man som kommun ska ge så pass schyssta villkor att man inte räds att mätas mot andra kommuner, säger hon.

Lön för 16-åriga feriepraktikanter

Laholm, 73 kronor i timmen.

Hylte, 68 kronor i timmen.

Varberg, 65 kronor i timmen.

Båstad 45 kronor i timmen.

Halmstad, Falkenberg och Kungsbacka har inte svarat på enkäten.

Högst lön i landet betalar Höganäs, 84 kronor i timmen.

Lägst lön i landet betalar Jönköping, 35 kronor i timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.