Foto: SVT

Hotade personalen med kanyl – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern döms till fängelse efter att ha stulit två flaskor vodka och hotat personalen på Systembolaget med en kanyl.

Det var i mitten av juli som en man i 35-årsåldern plockade med sig två flaskor vodka från Systembolaget i centrala Halmstad. När en i personalen försökte stoppa mannen blev han aggressiv och hotade honom.

Enligt den anställda som blev hotad ska gärningsmannen ha sagt att han skulle sticka honom med en smittad spruta om han inte släpptes.

Flydde på cykel

Därefter flydde han i riktning mot kyrkan på en cykel. Men dessförinnan hade mannen fångats på övervakningskameror och kunde sedan gripas.

Mannen har sedan tidigare missbruksproblem och erkänner att han har tagit spritflaskorna. Han menar dock att han inte har hotat någon i personalen, utan endast uttalat en varning för att han har haft en smittad spruta på sig för att komma därifrån.

Döms till fängelse

Mannen hade dock ingen spruta på sig vid tillfället och Tingsrätten menar att det är att betrakta som ett hot eftersom det uttalats för att skrämmas.

Rätten dömer den åtalade till fyra månaders fängelse. Gärningarna är dock inte så allvarliga att de bedöms som rån. Mannen döms istället för olaga hot och snatteri.

Han ska också betala 7000 kronor i skadestånd till den som blev hotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.