Bara under det senaste året har Id-stölderna ökat med 40 procent bland åldrarna 16-29 år. Foto: TT

Id-stölderna är på frammarsch

Uppdaterad
Publicerad

Id-stölderna ökar i hela landet. Nu varnar polisen för den oroande utvecklingen.

– Det är ett svårutrett brott, säger Ditte Westin, kommissarie vid polisens nationella bedrägericenter.

Enligt en Sifoundersökning har 3.000 av Hallands drygt 300.000 invånare någon gång blivit utsatta för en identitetsstöld, skriver Hallands Nyheter. Och id-stölderna ökar i hela landet.

– Det är en bekymmersam utveckling där Id-stöld är på väg att bli ett av de vanligaste vardagsbrotten. För att bryta den negativa trenden krävs krafttag från både samhälle och näringsliv, samtidigt som det är viktigt för den enskilde individen att skydda sig bättre”, säger Carl-Johan Thorsell, vd på Mysafety Försäkringar enligt tidningen.

Ökar i hela landet

Bara under det senaste året har Id-stölderna ökat med 40 procent bland åldrarna 16-29 år.

Och Ditte Westin, Kommissarie vid polisens nationella bedrägericenter, delar bilden.

– Id-intrången ökar över hela riket. En av anledningarna är att det är ett förhållandevis enkelt sätt att genomföra ett bedrägeri på, säger hon.

”Svårutrett brott”

När man väl kommit över någon annans personuppgifter kan man enkelt använda dessa för att beställa varor och tjänster, ta banklån eller på annat sätt utnyttja situationen.

– Det är dessutom ett ganska svårutrett brott med låg upptäcktsrisk. Om någon exempelvis lyckas identifiera sig på en bank med en annan persons uppgifter – är det svårt för oss att identifiera bedragaren, säger Ditte Westin som uppmanar människor att skydda sig från att bli drabbade.

– Ett bra sätt är att låsa sin brevlåda, genom post är ett ganska vanligt sätt att komma över någon annans uppgifter. Sedan gäller det att aldrig klicka på länkar där du uppmanas lämna bankkonto eller personuppgifter. Det finns ingen bank eller stort företag som skickar ut mejl där de ber om dina personuppgifter eller bankkontonummer.

Så skyddar du dig

  • Var medveten på nätet. Håll koll på dina uppgifter.
  • Gör det svårt för tjuven att länsa brevlådan genom att låsa den.
  • Se till att ingen ser när du knappar in koden när du använder ditt betalkort.
  • Om du drabbas av identitetskapning: Polisanmäl och begär om spärr hos kreditupplysningsföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.