Polisen i Halland genomför selektiva kontroller längs vägarna. Foto: TT

Jagar kriminella längs motorvägarna

Uppdaterad
Publicerad

Här är polisens nya taktik för att komma åt kriminella personer.

Genom selektiva kontroller slår polisen till mot misstänkta som färdas längs E6:an.

– Vårt huvudsyfte är att komma åt den grova kriminaliteten, säger Krister Adolfsson, insatschef vid Hallandspolisen.

Sedan en tid tillbaka genomför polisen i Halland så kallade selektiva kontroller längs olika vägar. Under natten till fredagen hade man positionerat sig längs E6 i höjd med Kungsbacka.

– Vi har två olika typer av kontroller. Kvantitativa eller selektiva. Den här gången handlade det om en selektiv kontroll, säger Krister Adolfsson.

Vid en kvantitativ kontroll stoppar polisen över 500 bilar under några timmar. Vid den selektiva handlar det om att välja ut misstänkta fordon.

– Vi har ett par poliser som är extremt skickliga på det här. En del är att vi med teknikens hjälp kan identifiera fordonsägare som verkar intressanta. En annan del är magkänsla hos poliserna som väljer ut fordonen, säger Krister Adolfsson.

”Oroväckande”

Under kontrollen som genomfördes natten till fredagen kontrollerades 45 fordon – och polisen lyckades göra flera beslag. Bland annat stoppades en bil som hade 50 000 dollar i bagaget – i sedlar som polisen misstänker vara förfalskade.

– En annan sak som är oroväckande är den stora mängden av narkotikapåverkade som vi stoppar. Den här gången var det 6-7 stycken och förra gången ännu fler, säger Krister Adolfsson:

– Metoden är supereffektiv och när det gäller E6 mellan Malmö upp till Oslo så forslas ju allt från narkotika till vapen den vägen – huvudsyftet är att komma åt den grova kriminaliteten.

Resultat av senaste kontrollen:

45  fordon kontrollerade.

2 drograttfylleri.

7 narkotikabrott eget bruk.

2 olovlig körning varav en grovt brott.

1 beslag av fordon, TBL 7.

2 gripna för penningtvätt.

1 beslag av större mängd kontanter.

1 avskyltning fordon.

2 rapporter överlast fordon.

1 flygande inspektion.

9 ordningsbot för diverse trafikbrott.

4 inre utlänningskontroller.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.