Jakt på säl ska skydda fisket

Publicerad

Skyddsjakten på säl fortsätter nu, efter ett upphåll under sommaren då sälarna fött sina kutar. Jakten tillåts av Naturvårdsverket för att skjuta av dom sälar som ställer till mest skada för kustfisket.

– Sälarna har sönder fiskarnas redskap, biter sönder näten och fisken, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Hur stora skador handlar om längs den skånska kusten?

– Säkerligen runt 15-20 miljoner kronor per år.

För drygt tjugo år sedan började knubbsälen växa i population runt Skånes kust. En drastisk minskning av miljögifter och virussjukdomar har idag gjort att sälarna är så många att naturvårdsverket bestämt sig för att tillåta skyddsjakt på till att börja med 20 knubbsälar. Båstad, Ängelholm, Höganäs och Helsingborg är kommuner som länsstyrelsen nu börjar jobba med. 

– Får man bort de sälarna som ständigt är enskilda fiskares redskap kan man ge dem möjlighet att få en lite bättre lönsamhet, säger Johan Wagnström.

– Nu handlar om att få en balans mellan hur många sälar vi ska ha i Öresund och ifall vi ska kunna ha kvar det kustnära fisket i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.