Foto: SVT

Kommuner valde bort statsbidrag

Publicerad

Igår berättade vi om Varberg som fått 18 miljoner kronor i statliga bidrag i ett lyckat projekt att minska barngrupperna i förskolan. Men Laholm och Falkenberg sökte inga pengar. Något som nu kritiseras.

– Vi måste söka bidraget. Det är nödvändigt för att vi ska få en bättre kvalitet i förskolan. Förskolans pedagogiska uppdrag måste bli tydligare och politikerna måste förstå det uppdraget. Det ska inte bara handla om omsorg. Man har sett att för stora barngrupper innebär att det pedagogiska läggs åt sidan till förmån för social omsorg, säger Bengt-Erik Johansson, ordförande i Lärarförbundet i Falkenberg.

”Har intentioner att söka”

Laholm och Falkenberg sökte inte några pengar för att de inte ansåg att de hade lokaler som räckte till för att minska barngrupperna. Men nu har Falkenberg byggt nya paviljonger i Stafsinge och Kristineslätt. Och den 23 februari öppnar elva nya förskoleavdelningar.

– Vi har intentionen att söka de här medlen nu, för nu går de att söka igen inför läsåret 2016/17. Nu har vi lokaler, säger Anette Klang-Jensen, verksamhetschef för förskolan i Falkenberg.

Kommer barngrupperna att bli mindre då?

– Förhoppningsvis kommer de att bli det, säger hon.

Vill se mer långsiktighet

Men på lärarfacket tycker de inte att det räcker med paviljonger.

– Paviljonger är en dyr lösning i förhållande till att bygga permanenta förskolor. Vi vill se mer långsiktiga lösningar. Att man bygger förskolor när man bygger nya bostadsområden, säger Bengt-Erik Johansson.

”Kämpat sedan 2005”

Kerstin Angel (C), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg, vill inte ställa upp på en intervju, men Peter Dygården (S), 2:e vice ordf Barn- och utbildningsnämnden Falkenberg, håller med om att det behövs en mer långsiktig lösning.

– Vi vill att, om man tittar tillbaka, ha fler förskoleavdelningar. Vi har kämpat sedan 2005 med att ha mer än 20 avdelningar än vad som har blivit. Så då hade vi kanske varit i ett annat läge och hade kunnat söka de här pengarna, säger han.

Varberg fick 18 miljoner kronor av de här statliga bidragen, och hade en egen lösning som innebar att de satsade på femåringarna. vad säger du om det?

– Ja det är en jättebra lösning att man satsar på femåringarna. Då blir det fler resurser att satsa på de yngre också, så det är en lösning för båda grupperna, säger Bengt-Erik Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.