Foto: Arkiv/SVT

Kort jaktutbildning får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående älgjakten lockar många ut i skogen med bössan över axeln. Men i en del fall har jägarna bara två dagars utbildning. Alldeles för lite, tycker Håkan Hallgren, som vill få bort de oseriösa intensivkurserna.

– Vissa som håller på med intensivkurser kan hålla på i två dagar. Det tycker jag personligen är väldigt kort tid. Det finns inte en teknisk chans att du kan gå igenom alltihop.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att ta sin jägarexamen på en intensivkurs. En enkel sökning på internet visar att det finns en uppsjö av aktörer som lovar jägarexamen på bara några dagar.

Men de snabba kurserna har också mött kritik.

Håller kurser

Håkan Hallgren från Markaryd som har jagat sedan 1985 och själv håller i kurser för dem som vill ta jägarexamen menar att intensivkurser hos oseriösa aktörer är en säkerhetsrisk.

– Vi hade en incident för två veckor sedan. Det var en som vann ett tävling som fick komma med och vara med på en älgjakt. När han skulle göra patron ur brann det av ett skott.

Men han hade jägarexamen?

– Ja, han hade jägarexamen. Han visade upp både examen och licens, så det var helt grönt.

Handlar om livsfara

Men det är en säkerhetsfråga då?

– Ja, det är en säkerhetsfråga. Det handlar ju om livsfara helt enkelt. Tänk om det hade hänt i en grupp där det står flera personer runt om och vapnet hade pekat åt fel håll.

Håkan Hallgren har själv hållit i intensivkurser. Men då har deltagarna fått studiematerialet ett par månader i förhand för att de ska ha tid att lära sig teorin. Sedan fokuserar kurserna på säkerhet med vapen.

I dag kan vem som helst starta en jaktutbildning. Precis som när man tar körkort är det bara resultatet på provet som räknas.

Oseriösa företag

Men på grund av att proven sällan uppdateras menar Håkan Hallgren att det är viktigt att få bort de oseriösa företagen.

– Jag har faktiskt satt stopp för ett företag där jag såg att de pluggade de rätta svaren. Den som hade hand om kurserna hade varit och fotograferat de rätta svarsalternativen någonstans.

För att komma åt de oseriösa företagen inom branschen vill Håkan Hallgren att Naturvårdsverket ska införa en licens för att få bedriva jaktutbildning.

– Det är väl ända sättet att komma åt det. Att du måste ha ett giltigt tillstånd eller liknande för att bedriva verksamhet med jägarexamen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.