Cirka femton barn gav sig ut i det kalla vattnet på simskolans första dag i Tylösand. Foto: SVT

Kylan i vattnet stoppar inte simskolan

Uppdaterad
Publicerad

Värmen har kommit till Halland, men i vattnet är det forfarande kallt. På simskolan i Tylösand nådde temperaturen precis upp till smärtgränsen.

– Vi har flytit på rygg och på mage. Vi har simmat fjärilssim, bröstsim och ryggsim och lekt en lek på stranden, säger Amadea Karlsson från Malmö.

Hur har det varit tycker du?

– Kul men kallt i vattnet.

– Ganska kallt, men inte jätte. Det var ljummet, säger Alcander Karlsson från Malmö.

Femton barn trotsade kylan

Svenska livräddningssällskapets rekommendation är att det ska vara minst 17 grader i vattnet för att bedriva simskolan. En gräns som precis passerades i Tylösand på simskolans första dag på tisdagen.

18 grader mättes upp i badviken, även om det var kallare på andra sidan viken. Ändå var den runt femton tappra barn som var gav sig ut i vattnet i Tylösand.

– Barnen är nog inte de som fryser mest, de tycker om att bada för det mesta. Det är mer föräldrarna i sådana fall som känner efter, säger Peter Karlborg som är ordförande i Livräddarna Tylösand.

Hur kallt ska det vara för att ni ska ställa in?

– Om det inte kommer barn, då ställer vi in annars kör vi på.

Men samtidigt poängterar han att man ska vara extra försiktig när temperaturen är låg och tänka på att också göra övningar på land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.